Cam dezamăgitoare, așa ca o primă zi de Eurocon. E adevărat că am venit cu așteptări poate prea mari, dar m-am gândit că la nivel european o să fie altceva, cu totul altceva decât la nivel românesc. Păi mai mare țeapă nu cred că puteam să-mi iau. Prima chestie care m-a izbit în frunte mai tare decât un satâr în moalele capului a fost programul: da, câte 3 paneluri în același timp, în săli diferite. Noroc că unele sunt în spaniolă (nu mai vorbesc despre cele care se țin în catalană) și doar câte unul în engleză. Slava Domnului! Dar ce mă fac mâine? La ora 16 interviu cu Brandon Sanderson și la 16:15 interviu cu Joe Haldeman. Logic că fiecare durează câte o oră și logic că se țin în săli diferite și ambele în engleză.

Altă chestie pe care o avem în comun: programul afișat a suferit modificări (numai că sunt minore și nu se face modificare la modificare la modificare, în fine, ați înțeles).

Lucrurile care m-au lăsat mască:

  • asociația catalană de SF&F s-a înființat în  1997, dar n-are decât vreo 20 de membri activi (credeam că noi stăm prost la capitolul ăsta);
  • Germania și Franța (despre China nu vreau să vorbesc) se plâng de exact aceleași probleme de care ne plângem și noi: cititorii lor nu știu despre scriitorii locali de SF&F, acced greu spre piața anglo-saxonă (vorbim despre traducerea scriitorilor lor pentru piața anglo-saxonă).

Mai am o problemă cu faptul că aici se vorbește în trei limbi și e cam greu de ținut pasul: catalană, spaniolă și câteodată engleză.

Am asistat la prezentarea fandomului german și la prezentarea Euroconului de la anul, care va avea loc în Dortmund, în perioada 16-18 iunie 2017. Nu mă atrage deloc, deși ei se laudă cu fotbal (muzeu de fotbal, stadion mare – nu prezintă interes pentru mine), mine și bere. Cică punct de atracție turistică, poți să faci o excursie până la mine. Zău? Dar ce, n-am mai văzut mine până acum? Numai dacă ne gândim la câte saline avem prin țară…

Au anunțat, de asemenea invitații speciali de la anul:

  • scriitorul britanic Dave Hutchinson, cunoscut pentru trilogia Sf spionaj „Europe In Autumn”, „Europe At Midnight”, „Europe In Winter” (uite că vine iarna și pe la alții);
  • ilustratorul britanic, care locuiește în Bremen Autun Purser.
  • scriitorul și ilustratorul croat Aleksandar Ziljak
  • scriitorul german Andreas Eschbach

Cu ce se mai laudă nemții? Păi cu bere gârlă, poate cu cârnați la grătar, cu seară de teatru și cu ceea ce se numește LARP, adică Live Acting Role Playing.

Au declarat că vor să atragă tineret cât mai mult. De acord cu ei, la acest capitol, le urez succes, însă pe mine nu m-au convins să-mi pun în cap să particip la Euroconul de anul, prefer să reușesc să ajung la WorldCon 75, ediție aniversară, care va avea loc în perioada 9-13 august 2017 în Helsinki.

Mâine este o nouă zi și greu încercată. Sper că titlurile panelurilor vor avea mai multe în comun cu discuțiile din cadrul lor.

În final, câteva poze:

https://andreeaw.sunphoto.ro/EUROCON_2016_-_prima_zi