Cu părere de rău s-a terminat și a treia ediție a convenției East European Comic Con, care a avut loc în perioada 8 – 10 mai 2015 la București, în incinta ROMEXPO SA.

Organizarea a fost foarte bună, mi s-a parut fluidă mișcarea în interiorul pavilioanelor alocate acestui eveniment, astfel: primul lucru bun a fost faptul că partea de jocuri a fost complet separată de partea de staduri de vânzare, autografe, poze și paneluri. Sala în care s-au ținut panelurile actorilor a fost foarte bine așezată, cu locuri multe, cu 2 ecrane mari pe care cei din spatele sălii au putut urmări protagoniștii (deși se vedea destul de bine ce se întâmplă pe scenă chiar dacă stăteai pe scaun). Astfel, pavilionul C3 a găzduit peretele VALAR MORGULIS care a trezit un real interes cu al său mesaj “ALL MEN MUST DIE, BUT BEFORE I DIE…”, Dr. Who Tardis și sala pentru panelurile principale care s-a dovedit a fi arhiplină la proba de costume (cosplay).

Pavilionul C2 a fost ocupat de standurile sponsorilor, dintre care amintim HBO și BCR, iar pavilionul C1 a fost ocupat la parter cu sala de prezentări Kiss FM, standurile vânzătorilor, dintre care amintim: HAC = Harap Alb Continuă, Abația, editurile Nemira și RAO, librăria Cărturești, Faber Castell, etc., precum și cu tronul de fier și simulatorul bătăliei de la Black Waters, ambele prezentând un interes crescut din partea celor care au trecut pragul convenției.

Ar mai fi de menționat că la standul Abația (bandă desenată) s-au găsit de cumpărat, pe lângă banda desenată proaspăt lansată, insigne, tricouri, semne de carte, cărțile semnate de Dan Doboș, trilogia “Abația”, precum și romanul “Demnet”, iar domnul Doboș a fost prezent mai tot timpul la stand pentru autografe și discuții. De asemenea, tot oamenii de la banda desenată Abația” au avut o cabină pentru fotografii în care participanții la convenție au putut imortaliza momentele petrecute.

Tot la parter au fost amplasate cabinele pentru fotografiile cu actorii invitați la convenție, precum și cele pentru autografe, care au fost foarte bine semnalate prin scrierea în partea de sus a fiecărei cabine a numelui actorului respective, dar și a activității desfășurate acolo, “autograph”, respectiv “photo op”.

La etajul pavilionului C1 a fost ceea ce s-a numit “Aleea artiștilor”, unde am putut regăsi nume “grele” din industria bandei desenate: Puiu Manu alături de artiștii internaționali: Marco Santucci, Sycra Yasin și alții.

Pavilioanele C4 si C5 au fost dedicate jocurilor de tot felul: pentru PC, console, cărți de joc si diverse table de joc, au fost concursuri pentru pasionații de jocuri, turnee, vânzătorii de echipamente au fost și ei prezenți, precum și sponsorul Orange. Surpriza cea mai frumoasă din această zonă au constituit-o “pinball machines” și mesele cu jocuri de fotbal, la care se pot juca 2 oameni, controlând jucatorii cu ajutorul unor manete externe.

Evident, atracția cea mare a constituit-o panelurile actorilor, care au avut loc pe parcursul celor 3 zile de convenție, după cum urmează:

Vineri seara, primii doi care au luat contact cu publicul din România au fost Kristian Nairn, un DJ de origine irlandeză, care a avut primul rol în serialul de mare success produs de HBO “The Game of Thrones” unde l-a interpretat pe Hodor şi tânărul actor de origine asiatică, dar născut şi crescut în Vancouver, Canada, Osric Chau, cunoscut publicului din serialul “Supernatural” unde a interpretat rolul unei fantome.

Cei doi actori au povestit despre experienţe personale şi profesionale, au răspuns la întrebările publicului, au fost foarte deschişi şi chiar emoţionaţi.

Kristian Nairn a povestit despre cum a fost la audiţia pentru rolul Hodor, a povestit despre călătoriile prin lume în calitate de DJ.

Osric Chau a povestit despre experienţa lui ca actor in China, despre lecţiile de arte marţiale pe care le-a luat, despre experienţele din adolescenţă, precum şi despre experienţa de pe platourile de filmare la serialul “Supernatural”.

A doua zi, sâmbătă, a debutat cu vizionarea trailerului filmului DxM, care va ieși pe ecrane în cursul anului 2016, apoi a avut loc panelul actorului britanic Dan Starkey cunoscut publicului pentru rolul din “Dr. Who”.

După amiază, după nebunia cozilor la poze, autografe, au avut loc panelurile actorilor principali invitați în cadrul acestei convenții, astfel, începând cu ora 17, primul care a luat contact cu publicul din România și care a fost piece du rezistence a acestei ediții de East European Comic Con a fost nimeni altul decât Manu Bennett, cunoscut publicului pentru rolurile DeathStroke în serialul “Arrow” și Crixus în serialul “Spartacus”. Manu Bennett a povestit publicului cum a ajuns să primească rolul Crixus, a răspuns de asemenea la întrebări și a întreținut atmosfera ca un adevărat entertainer. Spre sfârșitul timpului alocat pentru panelul său a avut oameni din public pe scenă, pe care i-a împărțit in 2 tabere și împreună cu care a făcut o mică demonstrație de haka dance, povestindu-ne câte puțin despre originea sa de Maori.

După o asemenea distracție publicul s-a calmat puțin sub îndrumarea actorului australian John Noble, cunoscut pentru rolurile Denethor din seria de success “Lord of the Rings”, după cărțile cu același titlu scrise de către britanicul John Ronald Reuel Tolkien (J. R.R. Tokien) și Walter Bishop din serialul “Fringe”. John Noble, după cum îi spune numele, mi-a lăsat impresia unui nobil englez, fără a avea scorțoșenia caracteristică britanicilor, însă având o anume prestanță și un anume mod de a vorbi, de parcă ar fi vorbit cu copiii lui și de parcă un bunic ți-ar explica pe înțelesul tău lucruri din lumea asta mare.

Utimul panel din seara de sâmbătă a fost ținut de actorul american Robert Lyle Knepper, cunoscut publicului larg pentru rolul pedofilului Theodore “T-Bag” Bagwell din serialul de mare success “Prison Break”. El este cel care a spus că s-ar putea să se reia filmările pentru un nou sezon din acest serial, dar nu avea mai multe amănunte. Cu o carieră de actor de 30 de ani, Robert a avut ce să povestească, însă, momentul de mare emoție al serii l-a constituit povestea despre experiența pe care Robert a avut-o la Cluj Napoca in 1985, pe când a venit cu o trupă de teatru să joace Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în care l-a avut alături, pe scenă, la vremea respectivă, pe nimeni altul decât Ion Caramitru, pe care spera să-l reîntâlnească cu ocazia acestei vizite in România.

Duminică dimineața am fost intâmpinați de o vreme noroasă și ploioasă, parcă în acord cu lacrimile vărsate cu o seară în urmă atât de actorul american Robert Lyle Knepper, cât și de o parte din publicul prezent.

Primul panel la care am participat a fost „Ambasadori SF” prezentat de Alex Lamb, redactor şef la Gazeta SF, Florin Stanciu în calitate de membru SRSFF (Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy), care are în grijă revista online „Fantastica” şi Andreea Sterea, director la Crux Publishing. Din păcate a fost cam puțină lume în public, însă, s-a creat un precedent, s-a făcut un prim pas şi de acum încolo, deschisă-i calea, vorba poeziei. Până la acest moment panelul a fost bine primit de către comunitatea cititorilor, a scriitorilor şi a editorilor de SF&F, aşa că, eu personal sper să avem parte de cât mai multe astfel de momente, de popularizare a scriitorilor români de science fiction şi fantasy. De asemenea sper ca sfaturile pe care le-au dat băieții pentru cei ce vor să scrie, însă se tem de urmatorii paşi până la publicare, să fie de folos şi să facă puțină lumină în lumea aceasta destul de restrânsă şi aproape ermetică a scriitorilor români.

De la ora 13 a avut loc al doilea panel al actorului australian John Noble în cadrul căruia a răspuns la întrebările celor care nu au fost sau care nu au apucat să pună întrebări în timpul sesiunii de sâmbătă.

De la ora 15 a urcat pe scenă, din nou, actorul american Robert Lyle Knepper care a fost adânc mişcat de reacția publicului după sesiunea de sâmbătă şi care a plecat acasă cu 2 cadouri din România: o sticlă de pălincă şi un album despre țara noastră frumoasă şi dragă, pe care Robert a mai vizitat-o acum câțiva ani cu prilejul unor filmări.

De la ora 16 s-a dezlănțuit nebunia, pentru că a venit rândul lui Manu Bennett, care de data aceasta a făcut 2 tabere pentru haka dance: una pe scenă şi cealaltă în public.

Manu a făcut deliciul publicului în aceste 2 zile de convenție cu cadoul primit de la CEO-ul firmei Black Hawk Security care a asigurat pentru prima dată paza la acest eveniment, Andrei Irode, o trotinetă. Şi aşa s-au plimbat băieții cu trotinetele timp de 2 zile (Manu şi Andrei) cam pe toată întinderea disponibilă a pavilionului Romexpo, printre expozanți, vizitatori şi chiar prin sala unde s-au ținut panelurile invitaților principali, în timp ce Robert Lyle Knepper era pe scenă, însă, aşa cum a promis, i-a platit-o lui Manu venind în timpul panelului său la microfonul la care publicul adresa întrebări şi l-a provocat să ne povestească despre scufundarea cu rechinii.

Mai mult decât oricare alt actor pe care am avut prilejul să-l văd la edițiile anterioare ale East European Comic Con Manu Bennett a împărtăşit celor care au participat la convenție întâmplări de la filmări şi din viața sa profesională, dar şi din viața personală.

Din câte ştiu, Manu este într-o mică excursie prin România, undeva spre Cluj Napoca.

De la ora 17 a revenit pe scenă cel mai tânăr dintre actorii invitați la această ediție, canadianul de origine asiatică, Osric Chau care a plecat plângând de emoție după ce 3 puştoaice i-au dat într-o punguță pentru cadou o ciocolată ROM. Printre altele, Osric a fost întrebat cu ce preconcepții a venit în România şi ce părere are acum despre noi, iar el a spus că încă are impresia că Transilvania este un loc imaginar, deşi i-a fost recomandat să viziteze castelele.

Cel care a închis convenția din acest an a fost Kristian Nairn.

Noutățile de la această ediție au fost bine primite şi de bun augur, zic eu, sper ca prima colaborare cu Black Hawk Security să se transforme într-un contract de lungă durată, să devină o tradiție.

A fost cea mai bună ediție de până acum a East European Comic Con din toate punctele de vedere.

Concluzia a fost unanimă că actorii s-au simțit foarte bine şi au promis să revină în concedii, să ne viziteze țara.

Sperăm că ediția de anul viitor va aduce mai multe surprize plăcute şi sperăm să reuşim să integrăm şi fenomenul SF&F în cadrul acestui festival dedicat imaginarului sub toate formele sale: film, cărți, jocuri, bandă desenată.

Mulțumim organizatorilor, voluntarilor si staffului care a avut grijă ca lucrurile să se desfăşoare în bună regulă.

Mulțumim celor 2 amfitrioni internaționali că ne susțin şi ne încurajează şi să fie siguri că ne vor lipsi până data viitoare: Shookie şi Ken!

Şi nu uitați: mergeți la filme, plătiți bilete, cumpărați bandă desenată şi jocuri originale ca să putem să ne bucurăm şi în viitor de această minunată manifestare!

http://revista-galileo.ro/east-european-comic-con-editia-a-3-a-de-vara-2015/

Galerie foto și video:

http://andreeaw.sunphoto.ro/EECC_2015_PRIMA_ZI

http://andreeaw.sunphoto.ro/EECC_2015_A_DOUA_ZI

http://andreeaw.sunphoto.ro/EECC_2015_ULTIMA_ZI_-_A_TREIA

https://www.youtube.com/watch?v=ELx0yzod5Io

https://youtu.be/JR8sW040Mko

https://youtu.be/mZigf2PlmVg

http://youtu.be/fJeccdhSRHo

https://youtu.be/Nr2-Y5P2yjI

https://youtu.be/PbfmBE5VDHk

https://youtu.be/0An9Dvxl7V4

https://youtu.be/o4a2vv7xf7s

https://youtu.be/6nXVgpA1nHk

https://youtu.be/ASwxPja2XxU